onsdag 30 juli 2014

Farmorskorpor

Jag hade väntat hela förmiddagen på regnet men det kom aldrig. Runt lunchtid satte jag igång degen så jag fick baka utan regn. Det är ingen riktig sommar utan farmors kryddskorpor att doppa i mjölk eller saft. Receptet hittade jag inte i stugan så jag frågade Lisa kusin och hennes mamma Ann-Mari. Ann-Mari letade fram farmors gamla receptbok där hon samlat urklipp och handskrivna recept. Där i hittade jag vad jag sökte.

Jag minns när jag och Sofie bakade kryddskorporna tillsammans med farmor i hennes lägenhet i Tärnsjö. Vi använde då receptet från denna bok men farmor hade ändrat det lite under årens gång så hon improvicerade endel. Jag skrev ner allt vi gjorde. Under tiden degen jäste gick vi farmors promenadrunda runt grannskapet. Degen skulle jäsa länge förklarade hon, så vi hade ingen brådska att promenera.

Regnet kom med besked under eftermiddagen. Det började med att blåsa kraftigt så att det snöade björkfrön över hela tomten och så långt ögat kunde nå. Sen öppnade sig himlen och ösregnet hällde ner. Då stod bröden redan i ugnen. Nu när bröden som senare ska bli skorpor är ute ur ugnen doftar det av kryddor i hela köket. Det har även slutat regna och det blåser stilla i träden. Jag tillsatte i degen en extra mängd kryddor för det minns jag att farmor gjort då vi bakade. Jag kan knappt vänta tills skorporna är uppskurna och torkade så att jag kan börja doppa och sommaren kan börja på riktigt.

1 kommentar:

Sofie sa...

Lilla farmors handstil. Blev varm i hjärtat och lite tårögd när jag såg fotot på hennes receptbok.