lördag 20 april 2019

Råttan i spisen

I det stora hela är denna påsk fridfull och trivsam. Det är bara en liten sak som har legat och gnagt. En syrlig unken och söt doft i näsan varje gång vi haft ugnen på och lagat mat. Det är en sån där frän doft som etsar sig in i näshåren. Som ligger kvar och pyr i näsväggarna långt efter att ugnen stängts av, middagslaxen är uppäten och när jag är ute på en frisk kvällspromenad i solnedgången.

Pappa och Ritva trodde först att det var en råtta bakom spisen. De hade dragit ut och kollat men inget fanns där. Första kvällen med denna doft var den så stark att de inte kunde sitta i köket och äta sin mat. De hade gått ut och satt sig i husvagnen.

Det är sånt här som gör att jag tvekar inför tanken att köpa hus. Sofie sa att vi måste ta tag i problemet. Någon skulle behöva öppna upp spisen för att se efter om det verkligen låg en råtta där. Denna någon skulle inte bli jag. Som tur är anmälde sig min systers pojkvän frivillig. Eller snarare, han insåg att ingen annan tänkte göra det och offrade sig.

När operationen skedde låg jag som tur var nere på Lisa kusins strand i en solstol efter ett uppfriskande dopp. Jag var helt ovetandes om vad som skedde i mitt kök men fick sedan ett bildbevis i form av en film som går att se på min Instagram. Det hade som vi gissat legat, ja kanske inte en råtta, men iallafall en mus bland sladdar och kopplingar precis under plattorna på spisen. Mathias hade fiskat upp den med en påse på handen efter att ha skruvat upp spisen. Den var torr och stel. Den mest troliga dödsorsaken är en elstöt sen har den tillagats långsamt precis under plattorna på vår spis. Jag gissar, när jag tittar på filmen,  att det var under den platta som jag stekte korv på till lunch så långkoket av musen avslutades i samband med vår lunch.

Nu kan livet gå vidare med påskfirande, ägg och en aningen friskare doft i näshålan när jansson och hela härligheten ska in i ugnen. Jag fick för övrigt leta påskägg på tomten hemma hos Lisa. Det var en skojig upplevelse. Jag ska ta ägget och lägga hundgodis och eupkalupyusdoft i så ska Myra och Murphy också få leta påskägg.


Inga kommentarer: