onsdag 10 april 2019

Nya ögon på bus

Idag var det näst sista gången på noseworkkursen. Både jag och Myra har utvecklats väldigt mycket under denna fortsättningskurs. Myra har fått fler erfarenheter och är säkrare på doften. Jag har blivit bättre på att lita på Myra och vänta in henne.

Idag hade vi en ny ledare  då våra vanliga ledare hade förhinder. Det passade bra så här i slutet av kursen att få lite nya ögon på mig och Myras sökteknik. Jag fick med mig tre tips att träna vidare på.

Det första tipset jag fick var kopplat till hur jag startar Myra. Hon är otroligt laddad och kastar sig in i söket med en energi som får taket att lyfta. Med detta missar hon att söka av den första delen av rummet och kopplar på nosen först inne i halva rummet. Nu fick jag tipset att hålla Myra i kopplet, visa med handen vart hon ska söka, säga kommandot och räta på mig. Sen ska jag stå still, upprätt, avslappnad med axlarna ner och andas. Myra står och stretar och springer med benen ett tag men kommer ingenstans då jag håller emot. Först när även Myra slappnar av och kopplar på nosen då släpper jag ut kopplet och låter Myra jobba. Då kopplar hon på nosen direkt efter att vi klivit in i rummet och jobbar jätte fint. Sitter doften precis innanför ingången missar hon den inte. Jag skulle också testa att byta kommando eller att inte säga det alls utan bara visa då ordet "leta" som jag använt blivit för laddat.

Nästa tips jag fick handlar om hur jag rör mig i rummet när Myra jobbar. Jag har märkt sedan innan att Myra jobbar bäst när jag tar ett steg tillbaka och hon för gå runt lös och leta självständigt. Denna gång fick jag dock inte jobba så. Instruktören ville se hur det blev när jag följde Myra i rummet med koppel på. Så fick jag lugn och tydlig handledning under tiden, håll upp kopplet från marken, sänk axlarna, andas, rör på fötterna, flytta dig åt höger. Det gick jättebra. När jag förde mig i rummet på rätt sätt störde det inte Myra. Det jag ska tänka på är att vara lugn men också att hela tiden vara i rörelse samtidigt som jag inte ska stå i vägen för Myra. Står jag still och bara väntar in henne kan hon få en signal av att doften borde vara här eftersom matte ställt sig här. Låter jag fötterna röra sig försiktigt är det istället Myra som bestämmer när hon hittat rätt och ska stanna.

Sista tipset är kopplat till Myras markering. Jag har låtit Myra hitta doften sen har jag sagt "visa" och hon pekat ut den åt mig med nosen. Det var tydligen inte jättebra av en anledning jag inte minns. Tipset idag var som följer. Mycket av det har vi gjort under kursen men det sista är nytt. Jag eller den som hjälper mig ska klicka direkt när Myra hittar. Efter det ska jag belöna direkt vid källan och så snabbt som möjligt. Det som var nytt är att jag ska räta på ryggen, vänta in Myra utan att säga något. När hon visar igen upprepas samma procedur med klick och godis vid källan. Klick, godis, räta på ryggen, slappna av och vänta in ny markering. Det kan upprepas ett par tre gånger. Med detta fick vi fram en väldigt lugn och fin markering som vid flera tillfällen närmade sig en frysmarkering.

Det jag tar med mig från idag är att jag är stolt och glad över att Myra och jag har utvecklats så tillsammans under denna kursen. Jag fick idag höra saker som jag vet att jag behöver träna på och fick lite nya infallsvinklar och konkreta tips att träna på. Vid ett sök satt doften lite högre upp bakom ett bord. Alla hundar innan Myra hade sträckt på sig lite extra när de markerade den. Myra valde en annan teknik. När hon fick vittring av doften hoppade hon helt utan tvekan upp på bordet och tog doften uppifrån. Det är väldigt roligt att se Myra när hon arbetar. Hon är trygg, miljösäker och målinriktad. Bäst av allt är att se hennes arbetsglädje.

Vi pratade om det jag och en annan deltagare på kursen. Hur roligt det är att se hundarnas olikheter och att varje hund har olika behov av riktlinjer, förhållningssätt och så vidare. Så väl som hur hunden och matten på denna kurs många gånger har många likheter. När det gäller Myra och mig stämmer det så väl. Precis så mycket som hon och jag ger allt när vi har en uppgift att ta itu med behöver vi också träna på att samla ihop oss, ta ett djupt andetag och fokusera. Hittar vi båda den balansen så kommer vi komma långt.


Inga kommentarer: