onsdag 27 januari 2016

Movi, ät din medicin!

Movi äter sin medicin för lederna varje dag, det har hon gjort sedan i våras. Med hjälp av medicinen blir hon smidig i lederna och pigg som en tonåring. För matte och husse är det inte alltid helt lätt att få Movi att äta medicinen.

Vissa perioder har tabletten slunkit ner när den legat i maten. Andra perioder har tabletten behövt vara delad eller pulvriserad i maten. Sen har Movi matvägrat när tabletten legat i maten. Då har matte rört ner tabletten i grädde ellet fil istället. Det hjälper inte alltid, fil är inte tillräckligt gott och dessutom är det ingen som orkar stå och pyssla meddetta varje dag. Har en annan hud varit hemma hos Movi och stulit tabletten har Movi ett tag efteråt ätit den självmant.

Nu har Movi en ny rutin som verkar fungera, iallafall för nu. Matte tar fram tabletten till kvällsmaten när Movi är riktigt hungrig. Matte förbereder maten med vatten i som Movi vill ha den och håller sedan fram tabletten och säger "ta den". Movi tar tabletten, antingen direkt eller efter några insisteranden och upprepanden av "ta den". Movi lägger alltid tabletten på köksgolvet och börjar dela den i mindre bitar. Så tuggar hon i sig varje bit för sig. Ibland försöker hon fuska men då påpekar matte det och då tar hon även de sista bitarna. Efter att tabletten är helt uppäten får Movi sin mat direkt eller en frolic som belöning. 

Det ska bli spännande att se hur länge denna rutin fungerar. Jag förundras varje dag över att denna procedur fungerar. Idag yittade Movi bort flera gånger när jag höll fram tabletten men efter fyra försök tog hon den och tuggade i sig som vanligt. Jag har aldrig straffat Movi med att inte ge henne mat för att hon inte tagit sin tablett, förutom då hon själv valt att avstå från maten när den legat däri. Dock är det som att Movi sporras av sin hunger och äter tabletten för att sedan få sin mat. Hundpsykologi, vad är det egentligen som sker?

Inga kommentarer: