onsdag 13 januari 2016

Jag mailar med Lundhags om T-skate med rottefellabindning

Detta är vad jag har haft i huvudet de senaste dagarna. Vissa tänker på annat. Jag tänker på hur min rottefellabindning på Lundhags T-skate egentligen ska vara monterad. Jag mailade info@lundhags och fick svar. Om någon annan skulle spendera sina kvällar grunnandes på denna fråga kan den läsa mail konversationen nedan:

Hej,
Jag har köpt ett par Lundhags T-skate långfärdsskridskor 40 cm på en internetbutik. Skridskorna kom färdig monterade.
Nu vill jag flytta ner bindningen ett steg då jag tycker att de var monterade för långt fram på skridskon. Dock är inte de lägre hålen synkade. Det finns totalt fyra hål, ett längst fram, två strax bakom och ett i mitten på skridskon. När skridskon är monterad i det övre läget är hålen synkade men inte i det lägre, då sitter det mittersta hålet 5 mm för långt upp så det går inte att sätta ner skruven i det.
Se bifogade bilder varav två pekar på det felplacerade hålet.
Vad beror detta på? Är det en felproduktion? Kan jag använda skridskorna utan att det mittersta hålet är iskruvat och fäst? Om inte, vad gör jag då?

Tacksam för snabbt svar! 

Hälsningar,
Jennie Åström 



.......
Hej.

Det är så att de hålen som är bak är till för salomonbindning. Inte för att flytta Rottefella.
Salomon bindningar har nämligen skåran där du fäster pinnen på pjäxorna framför de skruvar som sitter på sidorna. Medans rottefella har den skåran bakom.
Vi vill ju ha balanspunkten på samma ställe. Så därför olika fästhål för Salomon och Rottefella.

Så därför finns det fyra hål på sidorna och även två i mitten fram. De syncar på både Rottefella och Salomon. Men där rottefella och salomon inte gjort likt är just det hålet du inte får att passa.

Hoppas du förstår hur jag menar annars får du återkomma.

Med vänlig hälsning

Mikael Andersson
Säljare norr

.......

Hej Mikael,
Tack för ditt svar! Har jag förstått det rätt att rottefella bara ska monteras på de främre hålen som jag fick hem dem från affären? Tyngdpunkten ska i så fall vara långt fram på skridskon. Jag trodde att den skulle vara längre bak.

/Jennie Åström
.......
Hej igen Mikael,
Nu har jag studerat lite, se bifogad bild. Skon ska vara placerad i mitten av skenans åkyta. Jag har storlek 37 i mina Alpina pjäxor. Mina Lundhags T-skate skridskor är 40 cm långa. 
När jag placerar bindningen i de främre hålen som är anpassade för min rotfällabindning är det inte 1.5 cm åkyta fram respektive bak som det borde. Det är i rotfällabindnungens hål cirka 1 cm åkyta fram och 2 cm åkyta bak. Använder jag istället hålen anpassade för salomonbindningen blir det omvänt. Jag får cirka 2 cm åkyta över där fram och 1 cm åkyta över bak.
Har du någon uppfattning om vad som är bäst, bör jag ha den "överblivna" centimetern där fram eller där bak? Eller har jag helt enkelt köpt skridskor som inte passar min storlek och bör borra nya hål?
Åker du själv långfärdsskridskor med lös häl eller har du någon kollega som har erfarenhet och kan svara? Jag vill utveckla min teknik och använda utrustningen på det sätt som ger bäst förutsättning för mitt åkande.
Tack för ditt tålamod! 

Hälsningar,
Jennie Åström 

(Bild från Stora boken om långfärdsskridsko av Mårten Anje och Henrik Trygg, sidan 199)

.......
Hej.

Vi har testat och kommit fram till att den placering den har på original montage e bäst. Därför det finns dubbla hål så det blir samma på Salomon och Rottefella.
Har åkt mycket långfärdskridskor själv. Slagits om segern i Vikingarännet och tävlat i långloppsvärldscupen på Runn mot en massa holländare.
Har även kvalat in på SM på 5000m på bana med riktiga tävlingsskridskor. Så har hygglig koll. Men ska inte säga att jag är en skridskonörd på något sätt.
En av de viktigaste punkterna med att inte stå för långt bak på skridskon är att du väldigt lätt ”doppar” spetsen på skridskon i isen under pendelrörelsen framåt och det medför ofta fall.
Det blir speciellt tydligt om du tänker åka lite fortare med mer utpräglad fart skridskoteknik.

Svarar gärna på mer frågor om du har.


Med vänlig hälsning

Mikael Andersson
Säljare norr
.......
Hej Mikael,
Tack för ditt svar! Nu är jag nöjd. Då använder jag hålen anpassade för rottefella. Bra att veta att det är bättre att jag står lite för långt fram än för långt bak på skridskon. 
Ha det gott ute på isarna i vinter! 
Hälsningar,
Jennie Åström
.......
Hej Mikael,
Jag fick så trevligt bemötande av dig så jag mailar igen 😉
Jag har ingen fråga men en information till dig. Jag kom på själva anledning till att jag började skruva i den bindning på skridskorna som jag nu insett var rätt monterade från början. Min kompis som köpt exakt lika skridskor och bindning i samma storlek som jag har fått dem monterade i salomonhålen. Det betyder att XXL i Norrköping, där hon köpte skridskorna, monterar rottefellabindningen i salomonhålen när de säljer era T-skate. Min kompis sa till mig att de monterat skridskorna efter hennes längd och vikt. 
När jag själv kontaktade XXL i Norrköping, via telefon, innan jag mailat dig första gången frågade jag hur de monterar. Han som svarade hade svårt att beskriva exakt eftersom han inte hade skridskorna framför sig men han sa iallafall att de aldrig borrar nya hål så jag antar att de bara hoppar skruven i mitten.
Det kanske är bra för dig att känna till att en av era återförsäljare inte monterar T-skate med rottefellabindning korrekt. Jag var sugen på att ta striden med XXL Norrköping men jag har ju inte ens köpt mina skridskor där (och min kompis har inte klagat) så vill du göra det är du välkommen. 

Med vänliga hälsningar,
Jennie Åström

1 kommentar:

Unknown sa...

Ja, då vill jag ha som dig. Vi kanske kan kolla på det vid tillfälle. Jag är osäker och inte så förtjust i att skruva på egen hand. Inte troligt att jag kommer åka med grupp 6, annars kan de säkert fixa då. Frågan är om jag måste skaffa pik som jag egentligen inte har lust med. Men då kan jag förvisso kanske få det ändrat på XXXXXL...