lördag 9 september 2017

Kremlornas förtrollade värld

Efter frukost tog jag, Sebastian och hundarna med oss svampkorgarna och klev ut i skogen. En liten promenad hemifrån ner mot sjön och helt plötsligt delar vi värld med massor av svampar. Skogen doftade fuktigt och mossorna var gröna. Perfekt för svampplockning.

Efter att Linnéa besökt oss förra helgen har vi lärt oss mer om svamp och vågar plocka några fler sorter än bara kantareller, Karljohan och taggsvamp. Nu lär vi oss att skilja den delikatessa blodriskan från den mer beska skäggriskan, känna igen den tegelröda tegelsoppen och börja närma oss kremlornas delikata värld.

Kremlor är ett svårt släkte att skilja från varandra. Igår hittade vi på våra tomt ett par exemplar som vi artbestämde som mandelkremlor. Vi åt dem till frukost och tyckte de var super goda. Och jag ska tillägga att vi lever än trots att det är lite läskigt att äta röd svamp. Idag hittade vi massor av olikfärgade kremlor. Vi tog hem dem alla för att lära oss mer med hjälp av svampboken. När jag läser i boken blir jag bara mer förvirrad. Alla sorter ser likadana eller lika olika ut. En sort kan skifta i färg från blek till mörk. Nej dessa kan jag inte skilja på. Men vad boken säger som jag också lärt mig av andra kloka svampmänniskor, slicka på svampen. Är den mild och nötig går den att äta. Är den besk så släng bort den. Dessutom kan de bästa kremlorna bara förväxlas med svagt giftig svamp så jag tror jag överlever även om jag vågar prova mig fram i kremlornas förtrollade värld.

Jag måste bara säga att jag var så tacksam över livet när jag, Sebastian och hundarna gick i skogen på förmiddagen. Detta är det liv jag drömt om. Kunna äta en lugn och god frukost, sätt på sig gummistövlarna och bara kliva rakt ut i skogen som är full av rikedomar. Vad mer kan jag begära. Det krävs nog att jag blir lite lätt svampförgiftad för att jag ska vakna ur denna dröm.

Inga kommentarer: