söndag 3 september 2017

Inlagd karl johansvamp


ca 500 g rå, rensad sopp 
1 1/2 dl vitvinsvinäger 
1 1/2 dl vatten 
1 tsk salt 
1 delad vitlöksklyfta 
2 lagerblad 
några svartpepparkorn
ev en kvist rosmarin eller timjan
ca 2 dl olivolja

Skär svampen i snygga bitar, gärna halvor eller kvartar om de är små (i det fallet behöver man inte rensa bort rören under hatten), så man ser svampformen. Lägg den i en kastrull med vinäger, vatten och salt, vitlök och övriga kryddor och koka i cirka tio minuter. Låt svampbitarna rinna av innan de läggs trångt i en eller ett par glasburkar. Häll på olivolja så att det täcker.

Inläggningen blir godast om den få stå någon månad.
Spara spadet från svampen, det som innehåller vatten, kryddor och vitvinsvinäger. Häll detta i en glasflaska och använd som buljong till tillexempel en fiskgryta.

Inga kommentarer: