lördag 9 augusti 2014

I benen en mil och i huvudet en bil

Fredag kväll och jag bjuder Sebastian och Movi på en promenad i Vrinneviskogen. Jag lyckas övertala Sebastian att gå milspåret så det blev ett par timmars promenerande. Där i skogen pratade vi om framtida semestrar och utflykter och efter denna mil hade vi bestämt oss för att vi vill ha en bil. Tanken hade slagit mig några gånger innan men nu när jag utvecklat tanken känns det som en självklarhet. Det är skrämmande hur snabbt det går att vänja sig vid bekvämligheter. Kanske mina och Sebastians många och inte allt för lyckade erfarenheter av tågresande kan spela in i det nya bilbegäret. Kanske min passerade ålder av trettio år har skapat nya visioner om hur jag tänker att livet ska se ut. Vår tanke är att bilen ska användas som tramsportmedel till utflyktsmål och att den snarare ska uppmuntra vår fysika rörlighet ute i det fria än att begränsa den. Cykeln ska inte bli stående men det kommer att bli lättare att ta sig till nya platser att utforska med cykeln eller till fots. Inom stan ska bilen inte användas särskilt flitigt. Allt detta återstår att se.

Så kommer vi till modell. Tidigare hade Sebastian sagt att ska vi ha en bil så ska det vara en volvo. Han hade sett på reklamen att det är en sån säker bil och så är det lätt att få tag på reservdelar. Jag som växt upp med volvo var inte sen med att säga nej. Vi letade upp en volvo v40 via Blocket och bestämde tid med bilhandlaren för att titta. Det visade sig att bilen behandlats för rost på flera ställen och nya fläckar var på väg. Denna gick bort. Vi fortsatte undersöka terrängen och letade upp ett par handlare till. Eftersom jag inte tänkt på bil särskilt mycket innan snurrade det ganska bra i huvudet när jag insåg hur mycket det finns att välja på. Av dagens erbjudanden fastnade Sebastian för en Skoda Fabia liknande min systers. Jag hittade utanför en butik som var stängd en ljusblå Toyota Corolla som uppfyller både mina praktiska krav samt på utseende. Dock kan det hända att den inte är till salu och är den det är den med antagligen för dyr.

Det visade sig då vi var ute bland bilarna att jag och Sebastian hade lite olika visioner om vilken modell vi ville ha. Jag ville ha en kombi med dragkrok och räcken på taket för att kunna transportera alla våra nuvarande och kommande intressen. Sebastian ville ha en liten bensinsnål bil som kan vara smidig att övningsköra.

Vi avslutade dagen med att vila våra hjärnor från alla tankar på bil genom en två mils tur med cyklarna och kärran Svansen. Under turen, efter en mils hjärnvila, började vi åter diskutera bilens funktion och modell. Jag målade för Sebastian upp en bild av att vi en dag står med fyra cyklar och ångrar att vi inte har dragkrok och räcken på taket att montera cykelställ på. Jag beskriver sen ett annat senarie då vi står med ett par kajaker utan möjlighet att transportera dem på taket. Cyklar och kajaker var tydligen rätt argument. Sebastian vände helt och vi var plötsligt åter överens om vilken modell som gäller.


Inga kommentarer: