söndag 15 januari 2017

Ramen soppa med räkor

Ramen är en trevlig soppa. Här kommer mitt och Sebastians recept. Vi kan inte skriva ut några mått på allt för det får en smaka sig till.

Koka ett ägg per person. Blanda en marinad med japansk soya, risvinäger sesamolja, hackad vitlök och pressad ingefära. Skala äggen och lägg dem i marinaden. Lägg även champinjoner som du delat på mitten i marinaden. Lått detta dra medan du lagar det andra.

Skala en mellanstor påse räkor. Koka räkskalen med ca 1.5 liter vatten, låt koka ett par minuter. Sila bort räkskalen. Koka räkvattnet igen med ett par hackade chilifrukter och skivad ingefära. Ha i en matsked honung, ett par matskedar risvinäger och soya. Smaka av. Om du vill höja smaken kan du ha i en tärning grönsaksbuljong.

Förbered grönsaker som du lägger upp i skålar. Detta kan du göra medan buljongen puttrar på spisen. Skiva två mellanstora morötter. Strimla en bit purjolök. Hacka färsk koriander. Tina bindbönor. Skölj bladspenat. Du kan också använda skuren kinakål eller pak choi. 

Skölj sjögräsnudlar eller koka äggnudlar enligt anvisningar på förpackningen.

Nu har du förberett allt. Lägg nu upp lite av alla färska ingredienser i djupa skålar. Lägg nudlar på toppen. Häll över den varma buljongen över alla ingredienser. Ringla lite sesamolja på toppen. Servera medan ramen är varm. Ät och njut. Ingredienserna räcker till påfyllning så du kan fylla på skålarna med mer ingredienser och varm buljong.

Inga kommentarer: