lördag 18 juli 2015

Öland vs Gotland

Jag och Sofie har pratat mycket om skillnaden mellan Öland och Gotland under denna resa. Öarna påminner så mycket om varandra med sin karga natur på grund av den kalkrika marken. Dock är förutsättningarna för cykling rätt olika på dessa öar.

Gotland skulle jag säga är en mäktigare ö med sina höga kuster och många raukområden, men det är också en mycket mer backig ö att cykla på. Den som cyklar ner mot vattnet på Gotland har alltid en uppförsbacke att se fram emot på vägen tillbaka. Öland i sin tur är så gott som platt. Den som cyklar här blir snabbt bortskämd och gnäller över minsta uppförsbacke.

En stor skillnad är hur exploaterad cyklingen är på de båda öarna. Det finns på båda öarna väl utmärkta cykelleder men Gotland har en längre historia av cykling och ön är mer anpassad för cyklister. På Gotland går det alltid att stöta på ett café eller ett matställe längs vägen oavsett om du är på landet eller i en stad. Caféer och matställen på landet på Gotland är ofta väldigt personliga, mysiga och erbjuder välagad mat. På Öland är det dock glest mellan matställena för den som cyklar. I bästa fall går det att hitta en kiosk med ett litet utbud av mackor eller korv vid något turistit ställe, annars är det städerna som gäller för den som är hungrig.

Likt caféerna så är det också glest mellan campingarna på på Öland. Eller snarare, campingarna är samlade kring vissa turistiga ställen eller vissa städer, däremellan finns det inga på flertalet mil. På Gotland är det lättare att planera sin resa efter vart det finns campngar, det är sällan längre än fem mil till nästa camping.

Eftersom Öland är smalare är det alltid nära till kusten. Det är också lätt att ta sig från en kust till en annan på denna ö. På den nordvästra sidan går det att cykla längs kusten i flertalet mil. Som jag nämnde tidigare är Gotland mer backigt, det går inte att cykla längs kusten några längre sträckor och det är ofta som en behöver ta sig ner för en backe för att ta sig till kusten. På detta vis är kusten mer tillgänglig på Öland än på Gotland.

Öland har fantastiskt vacker natur längs kusten men tyvärr är denna natur förstörd på flera ställen där Ölandssten brutits. Detta förstör landskapet under längre sträckor av cykling. Dock är det lätt att glömma denna förstörelse så snart den mer orörda naturen kommer tillbaka. Även på Gotland finns det stora brott där sten bryts. Dessa är dock samlade till enskilda platser, vad jag kan minnas åkte vi bara föbi två sådana, så de är lättare att undvika än dem på Öland.

Även om Gotland så väl som Öland är en turistö tycker jag att turisterna är mer utspridda på Gotland än på Öland. Platser som Trollskogen, långe Erik och Ölands raukar var fulla av turister när jag var där, jag kan inte minnas att jag trängts så bland raukarna eller på något annat ställe på Gotland med undantag från Visby under Stockholmsveckan. Det som är bra med Stockholmsveckan är att alla turister stannar i Visby så utanför denns stad är det ganska lugnt.

Av dessa två öar så skulle jag rekommendera Gotland för den som vill cykla. Trots att det finns många kämpiga backar och att kusten kan upplevas mer otillgänglig än den på Öland  (iallafall nordvästra sidan av Öland) så har denna ö så mycket att erbjuda en cyklist i form av mat-, kultur- och naturupplevelser. Jag har cyklat runt Gotland två somrar i rad, norra delen första sommaren och södra delen andra, och jag skulle gärna åka tillbaka och cykla där igen.

Inga kommentarer: