måndag 14 januari 2019

Gå på kurs och få känna sig lite duktig

Förra måndagen började jag och Myra en nybörjarkurs i nose work. Vi fick då börja med att leta godis som var utlagd på och i kartonger och sedan på möbler. Det skulle vara lätt till en början för att hundarna skulle känna sig duktiga samt lära sig att leta i olika miljöer. Instruktörerna pratade om ett doftprov som skulle göras framöver och jag nappade direkt och frågade om vi skulle hinna vara med på det. Det var kanske inte tanken eftersom första doften eukalyptus skulle introduceras stegvis.

Men någon dag senare fick jag ett mail om att instruktörerna funderat lite och föreslog att jag och Myra skulle få börja öva in doften eftersom Myra redan lärt sig leken med att söka av ett rum. Jag har ju i väntan på att det skulle dyka upp en kurs underhållt mig och Myra med thekulor och att hon ska markera earl grey thet. Det är hon jätte duktig på. När jag var ledig under jul fick hon även söka efter sin frukost som jag lagt i en gömma och placerat ut i stugan. Så leta kan Myra. Och hon älskar det.

På kursen idag fick vi värma upp med samma övning som de andra genom att leta godis på möbler och andra saker. Det var sök både inomhus och utomhus. Sen fick jag klicka in Myra på doften eukalyptus som låg i en kryddburk. Denna kryddburk placerades sedan under en lerkruka och Myra skulle hitta rätt kruka av sex utplacerade. Till en början gick hon fram och luktade på rätt hela tiden. Jag belönade med klicker och godis direkt utan att vänta in hennes markering. Sen fick Myra spel och började markera alla krukor utom den rätta. Jag har ju tränat in skall som markering så hon luktar och sen skäller. Jag tänker att Myra blev trött, eller så testade hon mig för att se om hon fick belöning för markeringen men den gubben gick inte. Jag tog bort henne och vi började om, då gick hon till rätta doft igen så både jag och instruktören tänkte att hon har fattat och vi slutade när det gick bra.

Efter fikat fick alla hundar träna på eukalyptus. Då hade instruktörerna lagt ut pizzakartonger med doft i och så var det en godis uppepå. Myra skötte sig fint men där var det nog jag som började bli lite trött så jag var sen med belöning och lyssnade inte helt och hållet på instruktionerna.

Det sista söket blev med godis igen i ett litet utrymme utanför toaletten och där låg det godis högt och lågt. Jag hade fått som feedback att inte hjälpa Myra så jag höll tyst och lät henne söka av samt belönade med klicker för varje godis hon hittade. Myra var så lugn och metodisk när hon letade. Både jag och instruktören var mycket nöjda med det söket.

Innan vi avslutade köpte jag hem en flaska eukalyptus doft. Nu ska jag och Myra ligga i hårdträning denna vecka. Nästa måndag ska vi utvärdera om Myra kommer kunna göra doftprovet på fredagen samma vecka. Jag tvivlar inte en sekund på att hon klarar det så länge jag sköter min uppgift nu i veckan. Det känns roligt att ha en utmaning framför oss. Sen vad jag ska ha doftprovet till om vi blir godkända har jag inte tänkt så mycket på. Vi kanske tävlar någon gång men jag är hellre ute i skog och mark än att spendera för många helger på tävlingar. Dock passar det mig väldigt bra att gå kurs i veckan som vi gör nu. Det är så trevligt att träffa andra människor och hundar i kombination med att jag och Myra lär oss nya saker och får känna oss lite duktiga.

Inga kommentarer: