tisdag 24 mars 2015

Hundträning på tåg och premiär på åtta hjul

På tåget på väg hem från Västerås satt jag och funderade över vårens hundträning. Jag har anmält mig och Movi på fortsättningskurs i rallylydnad och två tävlingar i nybörjarklass i rallylydnad. Vi har övat litegrann på de moment som vi lärt oss under hösten samt testat några av de som komma skall. När jag satt där på tåget och tänkte igenom vart vi stod inför nu kom jag på att jag skulle göra en lista över alla ord som jag använder till olika kommandon samt vad de betyder. Moment och övningar som liknar varandra behöver alla ha olika kommandon och om Movi ska kunna skilja dem åt måste jag också göra det tänker jag.

Efter att jag listat upp allt från vanliga träna hemma övningar till moment som ingår i rallylydnaden insåg jag att det var två viktiga moment som inte fått något namn. Den ena kallar jag nu "vänster runt" där Movi följer mig på min vänstra sida medan jag vrider mig ett helt varv till vänster. Detta moment har krävt mycket träning men har också visat att träning ger resultat. Nu övar vi på det motsatta momentet där Movi följer mig på min högra sida och jag går ett helt varv åt höger. Det fick nu heta "höger runt ".

När jag listat alla moment och kommandon ritade jag upp dessa två som just fått namn, jag tror att de är lika svåra för mig att förstå i huvudet som för Movi. Det finns ett sätt att öva på dessa och det är att ställa hunden med framtassarna på en låg och stadig pall och låta hunden gå runt pallen både i höger- och vönstervarv. Jag har övat detta med Movi några gånger och det har gått bra tills jag försökt förstå i mitt huvud vilket håll jag ska styra Movi åt på pallen för att det ska motsvara "vänster runt" respektive "höger runt". Jag som knappt kan skilja på höger och vänster när jag går, nu ska jag i beräkningen ta in vilket håll min hund vrider åt när den följer mig på min vänstra respektive högra sida. Ja hundträning är ibland riktig hjärngymnastik. Jag fick vrida min teckning många varv fram och tillbaka innan jag kunde begripa att det jag själv ritat upp stämmde.

Väl hemma bjöd jag ut Sebastian och Movi på en premiärtur på de åtta hjul som jag fått låna av mamma då jag var hemma hos henne en stund efter mötet i Västerås. Sebastian hade redan fått låna ett par rullskridskor av Love och nappade direkt på erbjudandet. Vi spännde på oss skridskorna och rullade iväg med stavarna i högsta hugg som ett extra balansstöd. Movi sprang fint vid min vänstra sida. Det svåraste var att bromsa men balansen, rullandet och skären gick bra.

Innan jag gick in tränade jag en stund med Movi i trädgården. Jag tog fram den lilla pallen från trädgårdsförrådet och vi övade på "vänster runt" och "höger runt" i samband med att jag sade dessa kommandon högt till oss båda. Movi gick runt som hon aldrig gjort förr och det såg fint ut åt båda hållen. Ännu har vi inte kunnat förverkliga rundvarvet på höger sida för den sidan är för ovan för Movi och hon styr snabbt iväg med stjärten från mig istället för ett snyggt varv med bakdelen in bakom mig. Innan vi får klämm på detta krävs nog en hel del träning på att gå fot, sitta och ligga rakt på höger sida. Frågan som jag ska ta med mig till kursen är dock om fot på höger sida får samma kommando som fot på vänster eller om det ska ha ett eget namn. 

Nu sover mitt lilla hjärta utslagen på soffan och jag ska gå och lägga mig efter en lång och rolig dag med både jobbmöten och skoj på fritiden. Att jag hade inspiration och energi när jag kom hem efter två timmar på tåget bådar gott inför framtidens pendlande. Att få tillfälle att sitta ner och filosefera en stund på morgonen och eftermiddagen kanske ger förnyad energi till kvällen. Nu hoppas jag bara att den känslan och energin håller i sig.

Inga kommentarer: