fredag 16 september 2016

Majonnäs på klipporna

Fredagsmyset tog vi utomhus idag. Sebastian behövde åka till Ingelstad och handla så jag föreslog att vi då lika gärna kunde göra iordning lite mat och dra till Ågelsjön efter det när vi ändå var ute och åkte. Sebastian var inte sen med att tacka ja och stod och fixade picknick när jag kom hem från jobbet.

Medan Sebastian köpte sina saker till projekten han håller på med gick jag in med hundarna till djuraffären. Jag tröttnar aldrig på att köpa leksaker till Myra eftersom hon så väl uppskattar alla leksaker som är nya. Idag blev det en kampleksak som har en mjuk boll i ena ändan. Jag köpte också några påsar med tuggben av olika torkade djurföremål. Detta främst med tanke på Myra som behöver något halvmjukt och segt att hjälpa tandbytet på traven med. Hennes valphuggtänder sitter kvar, dock lösa, och de nya huggtänder är redan på väg upp. Sebastian bad veterinären titta på dessa idag när Myra var på återbesök med ögat som för övrigt var på god väg att läkas. Veterinären hade sagt att de kan dra bort valptänderna om hon fortfarande har dubbla tänder då hon är sex månader. Vi skulle hjälpa tänderna att trilla av genom att rucka på dem försiktigt. Halvmjuka extra goda tuggben tänker jag också är bra och hundarna som fick ett varsitt ikväll tyckte de var toppengoda. Hoppas att de trillar snart så att vi slipper gå till veterinären och dra ut dem.

Att äta kvällsmat på klipporna till solnedgången vid Ågelsjön var inte alls fel. Efter maten gjorde vi "leverpastejtricket" med hundarna. En övning som jag och Sebastian lärt oss av filmen som följde med boken vi fick på valpkursen. Den går till som följer, jag och Sebastian använde majonnäs istället för leverpastej.

Du kletar ut en klick leverpastej på en sten, vi kletade på klippan. Du visar hunden detta och den börjar slicka. Då går bortåt och kallar in hunden. Kommer den inte hämtar du den och bär eller tar den i koppel till inkallningsstället. När hunden står vid dig vid inkallning sstället, oavsett om den kommit självmant eller ej ger du rikligt med belöning, gärna samma klet du hade på marken fast mer. Nästa gång du kallar in då hunden står och slickar kommer den troligtvis komma snabbare då den förstått att det lönar sig att komma till dig.

Jag provade detta med både Myra och Movi. Resultat var inte förvånande. Myra kom redan på första inkallningen och kom snabbare redan på andra. Movi stod kvar och slickade hyfsat länge både vid första och andra inkallningen, precis som när hon får selektiv hörsel i parken och bara måste lukta klart på en fläck innan hon faktiskt hört att matte ropat. Movis sega reaktion är inget jag grämer mig speciellt mycket över. Henne vet jag var jag har iallafall. Hon har antagligen näsan i en fläck eller är på väg mot mig. Myras snabbare förmåga att komma på inkallning är en lättnad eftersom hon kan vara precis lika snabb då hon drar iväg bortåt.

När solen gått ner blev det kallt. Då gick vi tillbaka till bilen och Sebastian fick övningsköra på parkeringen och på vägen ner till stora vägen. Han tränade både krypkörning, dragläge, backning, växling och att bromsa in från högre hastighet. Ett ganska roligt och lyckat pass för att vara det första passet med tillstånd där jag får vara handledare på riktigt.

Imorgon drar vi iväg till lingonskogen. Då kommer Sebastian att få köra lite till. Jag tror att både han och jag tyckte att det var ganska trevligt att köra tillsammans.

Inga kommentarer: