lördag 28 november 2015

Träning ger färdighet

Oavsett om det är att träna bakdelskontroll på höger sida med Movi eller om det är att träna på att saxa i högersväng med mina långfärdsskridskor så är det verkligen så att träning ger färdighet. Det första har jag tränat lite smått på ganska länge. Att utföra kommandon på höger sida är i allmänhet ganska ovant för Movi. Bakdelskontroll, som innebär att hon ska styra stjärten in och runt mig så att vi tillsammans förflyttar oss runt åt höger, är i synnerhet mycket ovant. I början slutade det alltid med att hon snurrade ett helt varv och hamnade med stjärten framför mig istället för att behålla den bakom mig. Nu har vi kommit så långt att vi kommer runt tre kvarts varv och att hon under denna tid har lyckats behålla stjärten på plats så att hon kan sätta sig rakt bredvid mig efter detta tre kvarts varv. Även små steg är stora framgångar och det bästa för att se resultat är att dela upp det.

Även jag fick så göra framsteg idag. Efter att ha åkt in mina nya långfärdsskridskor med lös häl så pass att jag kände att jag kunde börja trixa lite testade jag på att saxa. Övningarna leddes av Bråvallaskrinnarna och höll hus på inomhusisen på Himmelstalund idag. Att saxa var en sådan övning som jag hakade upp mig på och inte alls fick till särskilt bra. Jag har inte övat på detta tidigare mer än någon gång då mina skridskor med fast häl som är lite klumpigare inte riktigt tillåter detta. Att saxa innebär att åka runt i ett höger- eller vänstervarv genom att sätta den ena foten framför den andra. För mig föll vänstervarvet sig mer naturligt än högervarvet så det sistnämnda blev otroligt stapplande. För att ändå kunna öva utan att fälla krokben på mig själv övade jag istället på att gå med skridskorna på isen genom att sätta det ena benet över det andra. Då kunde jag gå åt både höger och vänster utan större problem. Kanske är detta en lätt övning men jag ser den som en god start på min strävan att på ett glamouröst sätt kunna göra både en höger- och vänstersväng i hög fart genom att saxa med skridskorna.

Mitt mål för denna vinter är att iallafall lära mig att saxa i en ring, åt både höger och vänster, i lagom fart. Jag har också som mål att träna mer på själva skridskoskären så att de blir längre, mer effeltiva genom att jag använder både inner- och ytterskäret på skridskon. De riktigt graciösa skären ska vara S-formade och om jag snuddar vid att få till detta kommer jag att vara nöjd.

Tillsammans med Movi har jag som mål att få ordning på bakdekskontrollen på höger sida så att vi kan svänga runt ett helt varv och så att hon sätter sig rakt bredvid mig efter det varvet. Jag har också som mål att träna in skyltarna i avancerad klass i rallylydnad och att till våren göra den sista godkända tävlingen i fortsättningsklass så att vi även till våren kan börja tävla i avancerad klass.

Jag har ett mål till för denna vinter. Det är att klara av att springa en hel mil. Det målet hade jag tänkt att jag ska testa mig på att klara redan imorgon. När jag har klarat att springa en mil hade jag tänkt att göra det igen och igen så att det kommer kännas helt normalt att springa en mil någon gång ibland. Jag hoppas att Movi kommer vilja följa med på detta. Jag ska iallafall bjuda med henne imorgon och i bästa fall får vi även med oss Sebastian. Nu hoppas jag att det inte kommer regna för det ser inte bättre ut än att jag kommer bli tvungen att springa iallafall eftersom jag skriver om det här.

Inga kommentarer: