Livet, friluftsliv och träning tillsammans med min kelpie Myra. Bloggen skapades som en reseblogg då jag bodde i bergen med ursprungsbefolkningen i Ecuador. Du kan i denna blogg hitta reportage, reseskildringar, noveller, foton, berättelser om djur, människor och miljö, tankar om samhället, jobb, träning, familj, relationer och hundträning. Jag skriver - därför finns jag.
torsdag 29 december 2011
Bilder fran resan- Kusten
Krabba som bor i mangrovetrasket i Churute.
Mangrove i Churute.
Bad i Mangrovetrasket.
Fiskare kommer ater efter att ha letat fram krabbor ur sina halor.
Strandliv i staden Playas.
Pa tur far att titta pa delfiner.
Rora faglar.
Jatter som jag motte pa i byn Agua Blanca.
Lerbad i Agua Blanca.
Hus i Agua Blanca.
Strand norr om Puerto Lopez.
Var mortocykeltaxi som tog oss pa en dagstur.
Bilder fran Resan- Cuenca och Saraguro
Vattenfall i min by Oñakapak tillsammans med brorsan Marco.
Linnéa tillsammans med min bror Daniel pa julavslutning i skolan.
Min familj i huset i Cuenca.
Bror Braulios underbara son Toni.
Mamma Carmen med barnbarnet Toni.
Familjens hundar Exis och Pancho samt grannens raggiga hund.
Jag med familjens kattunge pa terassen i familjens hus i Cuenca.
Bilder fran resan- Quito och Chimborazo
Puerto Lopez
Vi kom ocksa till en strand dar vi hittade en grotta att ga in i. Jag och Linnéa hittade massor med vackra snackskal slipade av havet dar. Jag blir sa sugen att pyssla ihop nagot vackert hantverk med dessa. Pa klipporna kryllade det av spindelliknande krabbor. Det var en riktigt haftig upplevelse.
Imorgon blir det Isla de la plata som ska vara liknande Galapagos med faglar och skoldpaddor. Dar ska vi ocksa snorkla i ett korallrev. Sen vill jag rida hast till den mer tropiska skogen hogre upp i bergen i San Sebastian. Jag hoppas att Linnéa vagar folja med pa denna tur samt att hennes myggbett och solbranna ska ha lugnat sig tills dess.
tisdag 27 december 2011
Playas
söndag 25 december 2011
Jul i byn
Nu har julen firats i dagarna tre. Linnea paminner mig om att det ar julafton och hur gloggen kokas hemma i Sverige. Jag glommer hel tiden bort det och saknar inte den svenska julen speciellt mycket. Lite sugen har jag dock varit pa knack och kola da jag suttit har i Ecuador och atit billighetsgodis och traiga vanlijkex som delas ut som julklappspasar till sra och sma. Dagen innan julafton var jag och Linnea hemma hos mamma Carmen och alla syskonen for att ha en familjemiddag innan nagra av oss skulle aka vidre till Saraguro. Det var en trevlig tillstallning med grillat griskott och mycket ecuatroiansk ringdans. Familjen hade ocksa forberett en rolig lek och en bit efter midnatt var det filmvisnin, som jag sov framfor. Sa det var en riktig helkvall. Och jag kanner mig VERKLIGEN som en del av familjen och kanner att jag kommer att aka tillbaka. Aven Linnea uppskattar min familj och de har bjudit in hene i gemenskapen.
Det var fint att komme tillbaka till Saraguro och byn Oñakapak. Linnea och jag akte dit med bror Marco och hans fru Yolanda. De ar underbart fina de tva. Marco och Yolanda tog oss med till ett vattenfall i byn, dit jag tidigare varit. Byborna hade nu byggt en stig i bergen sa att vi kunde folja vattenfallet hogre upp i bergen. Stigen var smal och hade rasat pa ett stalle, nedanfor var det branta stup. Lite lsakigt var det att ga dar men mycket heftigt och ett fantstiskt aventyr. Vid det tredeje vattenfallet hogt upp i berget badad vi. Hundn Pancho om fatt folja med till Saraguro var ocks med pa promenaden. Han skramdes av de forsande vattnet och var inte glad da vi badade. Nar jag skulle bara honom fram till en overgang over vattnet var han sa radd som att han kramade sig fast i min arm med framtassarna. Hunden ville inte slappa min arm da Marco som skulle bara honom over stromme skulle ta honom. Gronskan som var i berget var tropisk och underbar.
I byn traffade jag aven min handledare Pepe Condolo och hans fru Rosa med deras fyra manader gamla son Alexis samt Carmens basta kompis Rosa. Efter att ha letat ett tag hittade jag aven pappa Miguel pa en fest drickande spriten chicha. Miguel var valdigt glad och forvanad att se mig. Jag var glad att se honom ocksa da ovriga familjen inte lamnat mycket informatin om honom. Full var han dock och det var han aven da jag traffade honom dagen efter. Alla jag traffat i byn har tre inlednde frgor: Nar kom du hit? Nar ska du aka? Nar kommer du tillbaka? Till alla har jag sagt att jag ar har NU men det verkar vara svart att inse.
Linnea och jag ar nu i Loja i sodra Ecuador dar vi vantar pa en nattbuss som ska ta oss till kuststaden Guayaquil. De senaste dagarna i bergen har varit varma och soliga och varmere kommer det att bli. Fran Guayaquil ska vi ta oss till ett naturreservat med mangrovetrask och hoppas att fa aka lite kanot i floderna. Famljen har vi lamnat nu och eventuellt kommer vi att besoka dem ett par dagar igen om resan tillater.
Gog jul halsar Jennie fran ett tropiskt Ecuador!
torsdag 22 december 2011
Små djur
Dar min familj bor, pa en kulle i Cuancas forort, promenerar manniskor med kor och får och gatorna ar fulla av hundar. Insprangt mellan vagar och hus finns ocksa gronsaksodlingar. Landet ar aldrig langt borta i Ecuador och bonder som letat sog narmare staden haller fortsatter att bruka jorden och nyttja djuren.
onsdag 21 december 2011
Med familjen
Till slut kom jag fram till min fantastiskt fina familj i Cuenca efter att ha spenderat tre kalla natter uppe i bergen ovanfor Riobamba dar Linneas familj bor. I Riobamba fick vi ptatis till frukost, lunch och middag. Linneas familj var valdigt vanliga och hade och morfat ifamiljen tog val hand om oss. Han lkorde oss runt i sin bil for att visa olika byar och annat. Han var den mest pratsamma och nastan skrek da han pratade. Resten a familjen var blygsamma och samtalen handlade till stor del om fragor kring vad saker kostade.
En dag blev vi bjudna pa lunch hemma hos morfar och da var det soppa med pasta i. Ur soppan fiskade jag ocks upp en marsvinstass med klor och allt. Jag at med god aptit och forsokte att inte titta pa klora da jag bet av kattet. Linea kunde dock inte gnaga pa tassen da den paminde henne for mycket om marsvinet santiago hemma i Goteborg.
Under mina tva dagar uppe i bergen fick jag veta att tva olika krockar skett pa vagarna till byn. Vid en av krockarna dog bada forarna. Vid den andra minns jag inte hur det var. Det gar bara att konstatera att vagarna iEcuador ar livsfarliga. Staten har gjort manga forbattringar med bade vagar och hus. Men nu nar vagarna till byarna ar battre, forut var de bara av grus och lera, nu av asfalt, kor folk ocks nabbare. De som bor y byarna anvander fortfarande vagarna att promenera med djur och barn pa bade i morker och i dagsljus. Det ar egentligen ett under att inte fler olyckor sker. Gallande hus har familjer i Linneas by fatt sma hus byggda at sig med rinnande vatten, kalldusch och toalett. Linneas familj som inte haddetoalett innan hat fatt ett nytt hos vid sidan av sitt gamla.
Min familj bor i Cuenca i ett hus som de hyr. Det var inderbart att se dem igen och spannande att se skillnaden mellan folk. Jag fick varma kramar nar jag kom och jag med Carmen och mina broder och systrar ar det inte svart att prata. Familjen har blivit storre da 18-aringe Luis har fatt en nyfodd beby och 23- aringe Braulio har ett barn pa ta ar. Lilla babyn har varit i Cuenca denna vecka och saknar nog sin mamma i Loja. Storebros Juan och mamma Carmen vaktar bebyn da pappa Luis jobbar om dagarna. Lillasyster Sisa ar omhandertagande som vanligt och glad att se mig. Hon ar duktig i skolan och vill bli doktor. Jag och Carmen har varit pa utflykt bade idag ock igar och hon uppskattar att fa se Cuencas omgivningar da hon annars ar mycket hemma i huset. i hade emd oss lilla tvaaringen idag och han ar sa glad och sot och hoppig. Pappa Miguel ar kvar i Oñakapak och honom vet jag inte mycket om. Hundarna Exis och Pancho bor med famlen i Cuenca och ar lika fina osm innan. Pancho har dock forlorat sin sans da en bil kort pa den och den bliv sa ful sa familjen beslot sig att klippa av den med sonen och veterinarstudente Marcos hjalp. Nu vantar Sisa och Daniel och jag ska dra mig. Vi ses!
fredag 16 december 2011
The day after
torsdag 15 december 2011
Another day of adventures
Hres comes a strory about my last two days in Quito. I just came back from a daytrip to Papallacha that is a resort with hot springs. It's really nice situated, in the middle of the mountains on the way to the rainforest from Quito. I and Linnèa had a really relaxing day with green suroudings. We went from one swimingpool to another with diffrent temprature of warm whater. The bustrip there was much slower then I thought and I got a bit stressed by the slow ecuadorian way of driving where the bus stops tu pic up a new passanger in every corner. But in the end we arrived and had a wounderful day until it was time to go back.
Our plan was to take the bus again but we met a nice man that was on his way to Quito so we got to travel with him. I guess that everyone that ever have been driving in any kind of mountain can imaginge how the roads are, narrow and curvy. In that kind of road you dont want to get in trouble but I can tell you that we really did. After driving a while we met cars and buses turning around. It wasn't easy for the buses to do the turn but in Ecuador everything is possible. We kept on driving a bit because we thaught that we might be able to pass by where the other cars were escaping from. We got quite chocked when we saw that the road no longer existed and instead there was a hill of earth. Yes, the mountain had fallen down on the road and the only way back to Quito was an eaven more narrow road made of gravel. Our driving friend was not happey abouy having to drive on thet road and he was also afraid of runing out of gas. Quite a few times we had to stop bacause of traffic coming from the other direcction. It was very critical when buses had to meet buses but the patiency of the people made it possible every time without absolutely any margin. I was so glad beeing in a car and not a bus but was scared me was if the bus in front of us wouldn't have mad it with the consiquence that we would also would have been stuck in the mountains over at least the night.
Luckley we made it until the end of the narrow road and could finaly connect to the mainroad leding to Quito. I still don't know what is goning to happend with te buses and cars going in the direction up to te rainforest. There where quite a few cars with us driving to Quito on thet road and for every car it got more difficult to drive because of the mod. What also buther me is that there was no plan for this and I guess that there still is'nt any. Why do the government let buses and cars drive up a road up to the mountains wham te road is damaged and when there is no return? Do they eaven bather?
Yesterday it rained and hailed so rough that I tought the roof would fall apart but linn'ea and I have also had nice experiences from here. We have been walking and experienced Quito with new eyes and dancing to the rythms of Quito once again. Tomorrow we are leaving the big town heading down to the south of the mounteins where our families are waiting.
tisdag 13 december 2011
Quito
Drt ar fantastiskt kul att vara tillbaka i Latinamerika pa nytt. Att kanna sig hemma i spraket och kulturen. Det kanns konstigt att vara bara ett land ifran Sebastian och inte traffas men jasg vet att var tid kommer. Den 23 december ar jag inbjuden till Cuenca pe an familjereunion. Carmen, Sisa, Daniel och Marco med familj: Har kommer jag!
lördag 10 december 2011
Semester
söndag 20 november 2011
Fågelkör vid Klarsjön
Amanda ställer ner kaffekoppen med en smäll på soffbordets mörka marmorskiva. Hunden Alice tittar upp med en trött blick och sjunker åter in i drömmen där hon fritt sprang runt på ett fält tätt i hälarna på en en hel kull ulliga katter. Klockan slår tio och dagen har ännu inte kommit med några överraskningar. Likt gårdagen och dagarna innan dess. Amanda drar pekfingret över den uppslagna tidningen på bordet framför henne. Hennes ögon skummar igenom dagens evenemang, välgörenhetskonsert, gudstjänst, julmarknad, vävsöndag. Hon faller för den femte aktiviteten som dagens tidning erbjuder; fågelvandring vid Klarsjön. Amanda har länge velat använda den kikare hon ärvt av faster Theresia men aldrig kommit sig för att ta sig ut i vildmarken. När tillfälle nu erbjuds packar hon sin handsydda läderryggsäck med varmt kaffe och ostsmörgåsar. Alice får på sig sitt bästa röda koppel och lämnar drömmarna om vida fält och ulliga katter hemma i hundkorgen.
Raka i ryggen promenerar de tillsammans mot busstationen ett par kilometer bort. Morgondimman som fortfarande ligger tät fuktar deras mustacher. Amanda har klätt sig varmt med svarta stövlar och djupröd kappa. Hon tittar stolt ner på Alice som bär sin gröna klövjeväska med fickor fyllda av hundkarameller. Ett secondhandfynd som Amanda inhandlat i hoppet om att hon och Alice skulle börja motionera mer men som blivit liggande som ett hån i byrolådan. Alices vankar nöjt fram längs vägkanten och gungar sin rygg så att karamellerna skakar i väskan. Hon vädrar med nosen och känner doften av torkad blodpudding sippra fram. Hennes öron fladdrar till i vinddraget efter en lastbil som dånar förbi på vägen.
Framme vid busstationen letar de sig fram till bussen som ska ta dem mot klarsjön. Där står redan ett helvt dussin fågelskådare och väntar. Amanda ryggar till när hon ser alla entusiaster och funderar på att vända om. Hon kommer att tänka på allt hon skulle kunna pyssla med där hemma. Torka av kaffepannan, stryka dukar och läsa de sista bladen i dagens tidning. Kanske skulle hon kunna städa ur Alices hundkorg och torka lite mera blodpudding. Ett högt skall får Amanda att landa på busstationen igen och Alice drar dem båda fram mot folksamlingen. Hunden ger ifrån sig ett lyckotjut och slänger sig i armarna på en dam med ulligt hår som böjt sig ner mot Alice.
"Vilken underbar krabat och vilken fin väska du har!", utropar damen.
Alice slänger sig på rygg när damen kliar henne på magen. Öronen breder ut sig på marken så att Alice ser ut som et störtat leksaksflygplan. När damen kliat klart slänger sig Alice upp på alla fyra igen och ruskar gruset ur den mjuka pälsen på öronen. Hon passar på att hoppa upp och ge damen en kyss i det ulliga håret och fantiserar om att det är en peruk av ulliga kattungar som sitter i damens hår.
"Det var en glad kompis", säger damen medan hon torkar bort hundsaliv från sin kind.
Amanda skrattar ursäktande och tittar ner i marken.
"Vad roligt att ha med en hund på fågelskådningen", fortsätter damen, "vi är alltid samma gäng som åker hund har vi inte haft med sedan Jorge började ägna sig åt jakt."
"Vi skulle egentligen bara...", börjar Amanda när damen får syn på den gamla kikaren som sticker upp ur ett sidofack.
"Titta vilken fin kikare. Den kommer du att få glädje av idag"
Damen som heter Rosanna hälsar ordentligt på både Amanda och Alice och presenterar dem för hela gruppen. Amanda slappnar av mer och mer för varje person som kommer fram för att presentera sig. Hon lär känna taxiföraren Kristoffer, hemmapappan Ali, hästuppföderskan Johanna, pizzabagaren Lennart och läkarstudenten Sahra. Alla lika glada amatörer som Amanda.
Bussen rullar in och den glada gruppen letar upp sätena längst bak. Chffören stänger av radion så snart alla tagit plats. Hon vet att det inte är någon idé att lyssna på hiphop när detta gäng tågat in på bussen. Amanda som hamnat bredvid Sahra får en snabb introduktion i vilka sånger de brukar sjunga under färden och när motorn på bussen startar tar de sex fågelskådarna ton. Amanda som inte sjungit sedan hon slutat grundskolan och beskådar noggrant sina medresenärers gapande munnar. Alice lägger huvudet på Amandas svarta stövlar och drömmer sig lyckligt bort. Hon ser en kör av feta färgglada fåglar sittandes vid en grund gjyttjig sjö. Hon ser sig själv ta ett dopp i sjön och hur leverpastejsgodisarna flyter upp ur klövjeväskan när hon plaskar runt. I ett rus av fågelsång och leverpastej svävar hon fram över landsvägen. Hennes matte Amanda ler försiktigt under kragen av sin djupröda kappa. Hon mimar och blåser ut små pustar av luft i takt med sången och snart vågar de formade läpparna släppa fram försiktiga ljud som slukas upp av den stora massan av sång som fyller bakre delen av bussen.
När denna dag är slut kommer Amanda att ha druckit kaffe vid stranden av en djup klar sjö tillsammans med med sina sex nya vänner. Hon kommer att ha gått över stock och sten och ramlat över bäckar och hon kommer stolt ha visat upp sin kikare och lånat ut den till alla sina nya vänner. Hon kommer att ha klappat sin hund och känd en enorm känsla av kärlek då hon sett hur den vanligtvis mycket trötta hunden skuttat fram på stigen runt sjön med sin fina väska på ryggen. Hon kommer att ha en varm bommulsmjuk boll av skratt, sång och prat i magen då hon återvänder hem. Det kommer inte vara förrän hon sätter nyckeln i dörren på väg in till sitt varma hem som hon kommer reflektera över att hon inte sett skymten av en enda fågel. Men den insikten kommer hon att släppa så snart hon återgår till att planera inför nästa söndag med sina nya vänner.
söndag 16 oktober 2011
Södra Solby
Köksklockan har slagit tio och Kurt häller upp två koppar nykokt kaffet från kannan som puttrat på den varma vedspisen. Hösten är en årstid han uppskattar då han äntligen får tända eld i spisen och höra ljudet från de sprakande stockarna. Under sommarhalvåret kokas kaffet på elspisen. El och kaffe är enligt Kurt en dålig kombination men det går att dricka. Visst gör det det. En fluga surrar till och fastnar i flugfångaren ovanför köksbordet. Lena ställer fram leverpastejsmackor med inlagd gurka på. Kurts underarm klibbar mot den feta vaxduken då han sträcker sig efter sina favoritmackor. Lena tar ett bett av mackan och tuggar långsamt medan hon funderar över när frosten kan tänkas komma i år. Hon sneglar ut genom fönstret och beundrar de täta pelagonerna på trappan utanför. Kurt sörplar i sig en skvätt kaffe och kommenterar att idag blir nog den sista som de kan torka tvätten ute. Luften börjar bli allt fuktig och sval. Årets skörd av soltorkade skjortor och T-tröjor ligger på hög i byrolådan. Kurt som tog en ren imorse insöp doften av tvättmedel och sol. En skrynklig rand följer hans tröja över bröstet och in under armhålororna som ett mine från de timmar den fladdrat på klädsträcket. En detalj som varken Kurt eller Lenas ögon noterar. Nej, deras blickar är mer tränade i att upptäcka svamp i skogarna och spår efter älg och räv. Efter ekonyheterna på radio kommer klassisk förmiddag. En annan förmiddag hade Lena tagit fram sina oljefärger och satt fåglar och landskap på pränt men idag går hon fram till radion och rattar in en annan kanal. Hon tar handen runt midjan på Kurt och för honom närmare sig i takterna till den ljuva vals som strömmar ur högtalarna. Lena dansar med Kurt till klangen av vals och kvittrande fåglar. De dansar till doften av nyfallna löv och vindtorkad tvätt, till spraket från vedspisen och till susande träd. De lägger sina kinder emot varandras som om de förstod. Som om de visste att denna dag skulle finnas kvar i deras hjärtan länge. Att smaken från det veduppvärmda kaffet just denna höstförmiddag skulle ligga kvar på Kurts tunga många år framöver. De dansar som om det inte fans någon morgondag.
Frosten kom tidigt i år. Lena skyndar sig ut morgonen efter dansen för att ta in sina pelagoner. Hon halkar till på trappan och bryte lårbenshalsen. Ett gammalt skelett läker långsamt, det vet alla. Veckorna går och hösten blir till vinter. Kyla tränger sig in genom fönster och dörrar. Kurt äldar i vedspisen tills gjutjärnet glöder. Kurt eldar och vinterkylan viner. Lena har svårt att ta sig fram i snön och än mindre hugga ved. Kurt hugger ved för dem båda men orkar inte med den takt som kylan slukar veden. Ett par veckor efter nyår, när förmiddagskaffet serverats och leverpastejsmackorna intagits, bryter Lena de senaste månadernas tystnad. Björkbackens seniorboende kommer slutligen på tal. Kurt tar det bättre än hon väntat. De har ju fortfarande varandra. Och minnena och fåglarna i olja har de kvar. Så får det bli. Så fick det bli.
Björkbacken tog emot dem med öppna armar och annonsen i tidningen löd “Södra Solby, charming lantidyll med möjlighet att skapa egen prägel”. Kurt vägrade att öppna tidningen den dagen. Lena klippte ut annonsen och sparde den i sin hemliga låda. Kaffet på Björkbacken är bryggt med elmaskin. Gott enligt Lena och drickbart enligt Kurt. Sällskapet runt bordet är riktigt trevligt. Kurt och Lena väljer själva när de vill umgås. Lena har lärt sig att spela poker och Kurt tittar nyfiket på. Dagarna på Björkbacken går oväntat snabbt men det händer att Kurt lägger sig på kvällen med en saknad i magen. Då kryper han extra nära Lena och kan nästan känna doften av soltorkade kläder.
torsdag 25 augusti 2011
Lillan på tur
söndag 7 augusti 2011
Flickan på perrongen
fredag 22 juli 2011
Farligt vatten
onsdag 1 juni 2011
Frukostfilosofi
torsdag 12 maj 2011
En hyllning till våren
Getingen på rutan anar regnet. En snabb skur så kommer stillheten. Fåglarna som hållit andan börjar åter kvittra. Klara droppar tynger grenarna i skogen. Lyften som sipprar in i mina byxben är betydligt friskare nu än innan. Getingen surrar och vill ut. Rutan vill inte ge med sig. Åskan dundrar och stadens ljud tar vid. Bussar och bilar plaskar fram över de nybildade vattenpölarna.
Dunder och plask och heta mornar. Så var sommaren här redan i maj. Värmen trycker lika hårt som vinterkylan ilar. Sverige byter skepnad från en månad till en annan. Ett nordiskt vinterland med gnirtrande meterdjup snö och mörkblå stjärnhimmel blir snabbt ett paradis med exotisk värme som lockar Eva och Adam att gå nakna över ängarna.
Knoppar slår ut och blommor vissnar. Getingar söker skydd mot regnet som aldrig kom åter. Våren tog slut långt innan majkörerna tagit första ton. Sommaren rasar och isar smälter. Grannen grillar kött som om denna sommar var den sista. Men det skulle komma många fler. Alla efter långa regnperoder av dalande snö. Alla lika långa och olustigt heta. Tropikerna har kommit för att stanna. Vänligaste granne; byt livsstil nu!
En sommardag i maj och jag njuter
av hoppet om att många dagar efter regn återstår att leva
fredag 29 april 2011
Fredagen som aldrig kom åter
På cykel ner mot stan far vi. Jag skjutsar mamma som skrattar och pratar dialekt. Hon ska till sjukgymnasten och hade tänkt att gå, men minuterna sprang iväg och hon blev sen. Tidsoptimist.
”Suckla inte omkull”, skrattar mamma bakpå pakethållaren.
”Nej, nej jag ska söra försiktigt i svängarna”, svarar jag med mammas skojiga tillgjorda dialekt.
Vi rullar och far och gruset smattrar under däcken.
Pappa ligger på sjukhus med ett ihop lappat hjärta.
Jag skjutsar mamma. Vi pratar dialekt. Hon hoppar av i en korsning. Jag far vidare mot slangarna på sjukhuset. Skrattar och får vårgrus i munnen. Tänderna knastrar. Slangarna i pappas mage sörplar. Hjärtat tickar på skärmen ovanför hans säng. Det ritar berg och dalar med sina jämna slag. Hjärtat gick att laga men själen förblev trasig.
Pappa har en trasig kropp. En trasig själ. Ett trasigt självförtroende. Och ett ihop lappat hjärta. Jag tuggar grus och pappa har skärsår på halsen. Mamma är 60 år och älskar att prata med dialekt. Pappa pratar plågor och hugger sig i hjärtat. Slangarna på sjukhuset sörplar och livet blev inte bättre efter döden.
Pappa och jag pratar om våren och planteringar. Hans paprikaplantor har börjat gro hemma på fönsterbrädet. Slangarna rasslar till och vi blir åter tysta. På sjukhuset kan inte våren nå oss. Knoppande blommor har blivit till susande fläktar. Snödroppar har blivit till näringsdropp i blodet. Jag tuggar grus och pappa får blåsa i ett litet rör. Han tränar lungorna och vickar långsamt fötterna upp och ner. Försiktigt föds han på nytt.
Pappas flickvän stirrar in i en vägg. Pappa stirrar rakt fram och min blick flackar. Inte prata döden. Inte prata döden.
”Och ute är det fortfarande sol.” Tystnad och flackande blickar. ”Det blåser minde också. Skönt.”
Skönt. Obekvämt. Förjävligt.
Jag skjutsar mamma på cykeln.
”Suckla inte så fort!”
Vi skrattar och pappa lider. Han rullar sina fötter och blåser i sitt rör. Ute skiner solen. Hemma ligger kniven nydiskad på köksbänken.
Pappa har flyttats från de tickande apparaterna och hör nu bara vinden i fläktarna. Livet på avdelningen är tryggt. Tiden står still och blir till en oändlighet. Inte pappa emot för han trivs med långsamma rutiner. Hemma i skrivbordslådan ligger självmordstankarna ihopknycklade. Här är han på tryggt avstånd ifrån dem. Här är alla människor snälla och bjuder på nyponsoppa. Hemma på hans gata är folk lyckliga och har jobb. Pappa stannar helst inne för han har ingen lycka att visa upp. Världen är för stor för att sortera. Men livet på avdelningen får plats även i pappas hjärna.
Mamma och jag äter räkmacka på ett konditori. Pappa står vid fönstret och tittar på torra löv som blåser förbi. Han ser en fågel och ett träd. Mamma och jag tittar på varandra. Vi skrattar och tuggar våra handskalade räkor med majonnäs. Mamma pratar med hela kroppen. Jag följer hennes händer med min öppna blick.
Pappa tittar ut genom fönstret. Hans flickvän tittar på hans glada läppar när han berättar för mig vad han ser. Pappa sörplar soppa ur ett sugrör. Jag skrattar och han ler finurligt. Så var han glad igen. Som om de otäcka tankarna aldrig funnits. Som om kniven alltid legat nydiskad på köksbänken.
Det är vår och pappa har ett ihop lappat hjärta. Nu vill han också laga sin själ. För livet är för vackert för att punktera.
Så gick en fredag i mitt liv och kom aldrig åter.
onsdag 20 april 2011
Blixtar i parketten
Hon skurar golvet med sina kläder. Som en mätare far hon över parketten. TVn står på. Hennes vadmuskler spänner sig för varje förflyttning.
Hon skurar golvet och rör sig som en mätare. Åderbrocken lyser lila på de spända vaderna. Det blixtrar och drar under nylonstrumporna. TVn blinkar till. Åderbrocken bildar ett lysande mönster på parketten. Björkarna har slagit ut. Ett frö irriterar hennes öga. En tår fuktar det glänsande golvet. Fingrar smattrar vid de trasiga kläderna.
Hon skurar golv och drar kläder var dag. Munnen smakar såpa och fötterna parkett. Ryggen rör sig koncentrerat. En mätare. Lila blixtrar för henne framåt mot TVns tjut. Ett smatter, en doft och ett skrik. Sedan börjar allt om igen. Mätaren. Klädesplagget. Smaken av såpa. Också vadmusklerna som långsamt drar ihop sig. Och slappnar av.
Klockan slår och för tiden framåt. Snart är det natt och då ska hon flyga över taken. Över parketten och över björkarna. Imorgon börjar allt om igen. Men just idag existerar ingen morgondag.
söndag 17 april 2011
Bloody sunday/ jag skriver mig förbi
En nerblodad kvinna kommer in i mitt kök och frågar vilket badrum hon kan använda. Hennes vita klänning och hennes blonda hår badar i den djupröda saften. En man dyker upp bakom henne med lika röda markeringar på magen och på kinden. Kramar i blod.
En blixt står utanför mitt köksfönster och slungar in ljus med jämna mellanrum.
Det är sådant som händer om man bor i ett sekelskiftshus. Ett hus som ligger ute till försäljning och som upptäcks av fotokonstnärer och filmskapare. De som vill göra konst i originalmiljö. Blommiga tapeter och rött blod. Hallen utanför mitt rum är full av discorök. Jag bor bakom kulisserna. Liv passerar förbi och jag står med öppen mun och bara ser på.
I fredags kväll när jag kom hem var ett annat filmteam på besök. Dörren stod öppen och människor sprang ut och in. Husets värme och trygghet hade vädrats ut. Några stressade människor höll på att packa ihop det sista och kilade sedan iväg. Kvar blev jag i ett tomt hus som brukats av människor jag inte känner. Knarren från deras steg i trappan dröjde sig kvar i timmar efter att de gått. Jag vred om nyckeln i dörren till mitt rum två varv innan jag gick och lade mig. Aldrig kan man så noga veta vem som råkat bli kvar i husets många skrymslen och vrån. När jag vaknade morgonen därpå var allt tyst igen. Nyckeln var dock svår att vrida tillbaka så jag blev kvar ett tag i mitt trygga rum. Utlåst från världen och de surrealistiska scenerna som utspelats innanför mina väggar.
Jag blundar och funderar över hur mycket som fattas innan jag själv blir knasig. Jag undarar varför filmarna hittat in i mitt liv just nu.
Pappa bor på avdelning 95. Vid ett fönster mitt emot hans rum sitter en tjej och skriver. Pappa presenterar henne som författaren. Hon skriver på en bok berättar han. Min dotter är också författare säger pappa. Det är jag. Det glädjer mig att vara författare i pappas ögon. Pappa har sett hur jag skriver. Jag skriver mig förbi de otäcka i livet. Det som jag kan måla med ord blir vackrare än verkligheten. Då är det lättare att förstå det. För några veckor var det pappa som badade i blod. Inte hemma i mitt kök men hemma hos sig. Han hade inte använt teaterblod som kvinnan i mitt kök gjort. Det är historia nu. Jag har skulpterat det i ord. Så fungerar det för mig. Och för tjejen i fönstret. Kanske det också är så för filmarna som springer runt i mitt hus. I så fall är de hjärtligt välkomna tillbaka.
torsdag 31 mars 2011
onsdag 30 mars 2011
Stig-Berit vid rälsen
Till universitetsstaden Uppsala glider Stig-Berit in med gnisslande tågbromsar en solig tisdagsmorgon. Det första hon gör är att ta reda på vart CSN ligger. Sedan sätter hon sig på ett café där hon dricker kaffe och studerar förbipasserande människor. Aldrig tidigare i sitt liv har hon kännt livsglädjen sprätta i kroppen som nu. Hon blir kvar till skymningen. Då har hon druckit elva koppar påtår och pratat med sju övriga gäster på cafét samt fått tips om vart hon kan övernatta. Nu återstår bara att packa upp den röda kofferten och radera Nattavaaras tågtider ur minnet.
Eftermiddagarna spenderade hon ofta med sina böcker. Förutom de två banden av Svenska män och kvinnor, med betonong på män har Stig-Berit ett dussintal kända klassiker hemma. Hennes favorit är Gösta Berlings saga av Selma Lagerlöf. Den har hon läst till pärmarna fallit sönder, tejpat och läst om samt tejpat och läst om många många gånger. Stig-Berit sneglar mot bokhyllan i lägenheten hon befinner sig i. Det är många författare hon inte känner till. Hennes ögon faller på en titel av Johanna Nilsson. De i utkanten älskade. Det är något med bokens utstrålning som tilltalar henne. Hon lånar med sig boken och gör sig i ordning för en promenad på stan. Stig-Berit väljer ut en av de tre klänningarna från sin mamma. Hon tar en grönblommig. Den passer hennes färger. En spegel i hallen gör henne påmind om sin burriga mustasch och hon styr kosan mot en frisörsalong.
tisdag 29 mars 2011
Att falla
Britta sitter bakom en stor ek och spanar på lejon. Vinden susar i den skimmrande kronan och sätter trädet i gungning så att rötterna knakar och brakar. Något stort flaxar till bakom hennes rygg. Hon vänder sig om och får se skymten av en silvrig Tukan. Sakta smyger hon sig upp för trädets stam för att se vart Tukanen tog vägen. I samma ögonblick passerar ett lejon under hennes fötter. Hon fryser till och ändrar färg på sin fjäderdräkt. Eken omsluter henne och hon blir ett med de tisslande och tasslande ljuden från diverse insekter och småfåglar. Helt stilla är hon, det är knappt så att hon andas. Så griper plötsligt trädet tag om hennes arm. Försiktigt försöker hon ta sig loss men greppet blir hårdare. Lejonet har passerat så flykten är fri. Blodet i armen pulserar och trycket ökar mer och mer. Hon drar med all sin kraft för att få bort armen. Ju mer hon kämpar destå hårdare blir ekens grepp, nu har den fattat tag om hela hennes kropp. Britta skriker och grimasherar. Det drar och sliter i hennes hud. Hennes svett bidlar en forsande flod på marken under henne. Trädet bedövar henne med en lukt av ruttna kemikalier.
Britta slutar kämpa. Hon ger sig hän åt eken.
“Nu kan du komma åt och tvätta under armarna”, säger assistenten på Skogslyckans äldreboende. “Hon har blivit svagare på bara några dagar”
När Britta släppt kontrollen tränger stammen in i henne med en enorm kraft. Svetten blandas med ekens säv och Britta blir kall i hela kroppen. Så lättar greppet och hon faller. Kroppen är fri och kan äntligen andas. Hon landar mjukt på en sovande brunbjörns rygg. Där ligger hon ett tag och känner in björnens djupa andetag.
“Vi får se till att hon får något lugnande innan vi byter på henne till kvällen,” är det sista som sägs innan trädet stänger dörren.
Skogen står åter tyst framför Brittas ögon. Hon återgår till att spana på lejon.
måndag 28 mars 2011
UngMun
Snön smälter långsamt i fågelgrytet trots att hålduvans nykläkta ungar värmer den tunga luften. De lätta fjäderdräkterna skuttar i takt med deras andetag. En vinunge tittar nyfiket in i den lekfulla atmosfären. Hålduvornas fågelmunnar smattrar i takt med varandra. En välkomstsång till vinduvan. Någon röd matta finns det ej att rulla ut men till fågelgrytet är alla ungmunnar välkomna.
En eftermiddag ramlade jag in på en författarskola på Kulturhuset. En övning jag fick göra var att dela på sammansatta ord och sätta ihop dem till nya. De nya orden imspirerade mig till dikten ovan.