Helgens tur till Ramsdal vid St Annas skärgård bjöd på mer loppisfynd. Porslin och stengods har blivit ett intresse för både mig och Sebastian. En liten burk med björnbärssylt fick vi också ihop efter en kvällspromenad längs vattnet. Bärplockning och syltande är ett annat intresse som blir allt mer påtagligt.
Av märket Gabriel Sweden hittade vi två uppläggningsfat av stengods. Jag tycker mycket om mönstret på fatens botten Det är ett mönster med struktur som även känns med handen. Det lilla fatet är Gustavsberg. Jag fastnade för formen på det fatet och att dess färg passade bra ihop med de strukturerade faten.
Sebastian hittade ett par koppar av märket Uppsala Ekeby Gefle. Gefle porslinsfabrik köptes upp av Uppsala Ekeby under 1930- talet då Gefles ekonomi var dålig. Gefle blev då ett dotterbolag till Uppsala Ekeby. Därav dubbelmärkningen. Kopparna vi köpte heter Neptun. De är av aningen olika storlek och den större är krackelerad medan den mindre är kantstött. Jag tänker på när Li Pamp talar om vackert slitage i sitt sommarprogram 2013. Jag har efter att ha lyssnat på detta mycket lättare för att uppskatta en kantstött och en krackelerad kopp. Det känns också extra intressant att de slitits olika. Två liknande koppar från olika tider och med olika historier som hamnat på samma loppis och till slut i samma familj. Jag undrar om de hängt ihop länge och när deras vägar möttes. Jag undrar varför det finns fyra fat och bara två koppar. Jag undrar vilka olyckor the-servisen varit med om. Och faten ser alla ut att vara från samma tid. Troligtvis köptes de med den mindre koppen. Svaret på dessa undringar kanske damen som sålde kopparna sitter på. Hon som inspirerade till att handla. Visade upp vad som mer kunde passa till det vi valt ut. Hon som sade att det är klart ni ska samla. Nej man kan inte få för mycket porslin. Ni skulle se hur det ser ut hos mig. Hon som fyllde en hel stuga med sin loppis. Kanske hon hade kunnat berätta om jag bara frågat mer.
Hemma i skåpen sedan innan har jag Gefle koppar och fat av samma modell som de Neptun vi köpte. Dessa heter Blå Skotte och kommer från farmor. Gefle har en fantastisk samling tekoppar och fat med liknande modell och med olika mönster och färger. Jag hoppas att våra koppar kommer att trivas tillsammans och att de kommer att få vara med på många kalas och mysiga thestunder. Kanske de även kommer att få tillfälle att lära känna fler vänner från Gefles samlingar. Den känslan har iallafall jag.
4 kommentarer:
Nu efter kvällsfikat lade jag märke till att den krackelerade större Gefle koppen har en doft av jord eller lera. Den mindre luktar ingenting. Spännande att porslin även kan ha dofter. Tur att Sebastian gillar den större. Jag tyckte inte att den doften passade till mitt the. Dock kommer jag använda mig mer av Blå skotte kopparna. De har mer sentimentalt värde. Sebastian har iallafall en ny favoritkopp som han själv varit med och införskaffat. Skönt det eftersom större delen av vårt porslin hemma kommer från mina föräldrar, far- och morföräldrar och de är mina minnen.
Efter vidare efterforskning vet jag nu att Blå Skotte är gjord av vitroporslin. Med det porslinet blir färgen på lacken mer klar.
http://www.tallbacken.net/porslin/skotte_bl.htm
Neptun är gjord av flintgods. Dock kan jag ännu inte härleda doften.
http://www.tallbacken.net/porslin/neptun_blgr.htm
Här kan man läsa om de olika materialen om man är intresserad av det:
http://www.porslina.se/material.html
Flintgods
Poröst gods med heltäckande glasyr, bränns på pins (nabbmärken). Många av de fabriker som tillverkar i det lägre porositetsområdet använder sig av rubbad (oglaserad) fot på kopp och mugg, med risk för missfärgning på det oglaserade området. Nackdelar: Risk för krackelering i glasyren, en tidsprocess som så småningom drabbar så gott som allt poröst gods. Har på grund av detta dåligt rykte. Eftersom hållfastheten är lägre än konkurrentmaterialen görs det ofta ganska tjockt och klumpigt. Fördelar: Relativt billig och enkel produktionsprocess. Underglasyrdekorerat ger det hållbara dekorer med rik färgskala.
Taget från: http://www.rorstrand.se/index.php/produkter/materiallaera/
Där finns delar av svaret..
När jag ser de två Neptun-kopparna så tycker jag att skillnaden är ganska liten, den variationen fanns det på godset, som var handgjort. Det finns tre storlekar på Gefles AU-modell, den mellersta är ovanlig, den gjordes bara till TV-faten. Jag har bara sett enfärgade och några få andra dekorer. Den är emellertid mycket mindre än tekoppen. Kaffekopparna är pyttesmå, de rymmer bara 17 cl.
Jag tycker att du ska köra Neptun-koppen med maskindiskmedel, antingen låta den stå några dagar med detta i, eller köra i maskin på låg temperatur. Jag har aldrig känt att porslinet luktat så jag misstänker att det trängt in under glasyren lite på den ena av era koppar.
Tack Herr Movarp för tipset. Jag ska testa det. Du har rätt i att skillnaden är marginal mellan de två kopparna. Att de är handgjorda förklarar endel. Blå Skotte ser inte handgjorda ut. Vet du något om dem?
Skicka en kommentar