söndag 15 november 2009

Visste ni att humanisten inte tror att Gud är förklaringen?

"För humanisten är Gud inte svaret på livets mysterium", skriver DN den 25 oktober 2009.
När blev Gud den allmänna förklaringen på livets mysterium i det land som räknas till skaran av väldens mest sekulariserade, frågar jag mig. Jag talar då om Sverige och inte om det Chile jag för stunden befinner mig i.

Det är ett hån att en av Sveriges största dagstidningar intar en så konservativ synvinkel. Jag vill inte direkt påstå att den vetenskapliga normen, som den intervjuade humanisten i fråga pratar om, är en så vidare revolutionär tanke.
Det är ingen nyhet att människan söker vetenskapligt bevisprövade sanningar och den filosofi som artikeln ifråga syftar till är i hög grad materialistisk.
Vad jag däremot skulle tycka vara mer rätt i tiden vore om denna dagstidning istället valde att visa att sanningen också kan ifrågasättas.
Med världens 6.87 miljarder invånare finns det lika många tolkningar av verkligheten. Dock ges vissa människors tolkningar mer utrymme än andras.
Den strukturen är dagstidningar tillsammans med övriga medier aktiva skapare och omskapare av. Det finns också självklart stora potensial för förändring av dessa inom det mediala forumet.

Jag väntar med spänning på den mediala framtid som förmedlar verkligheten för en bredare skara människor, då den normerande skildringen av människan och hennes omnäjder endast är ett minne blott.

SE ÄVEN:
DN
http://dn.se/livsstil/livsstilsreportage/for-humanisten-ar-gud-inte-svaret-pa-livets-mysterium-1.980735

DAGEN
17 procent av Svenskarna tycker att religion spelar roll.
http://www.dagen.se/dagen/article.aspx?id=162899

Inga kommentarer: