torsdag 12 november 2009

Normkritisk läsning

"Jag hade bra sex med en feminin man, men älskade honom inte, jag kände platonsk kärlek till en kvinna, men kunde inte tänka mig att gå i säng med henne."
Kristina Huktman i DN 09-11-08

Det är alltid trevlig att få läsa om personer som kommer på sig själva med att hindras av normer. Det är också trevligt när de sedan skiter i det korrekta och lever ändå. Jag ser fram emot mer läsning om detta ifrån DN's sida. Om vi alla dagligen fick komma i kontakt med spännande varriationer på livet kanske vi skulle inse att jag-vaknar-på-morgonen-bredvid-en-snarkande-man-som-själv-aldrig-sulle-komma-på-tanken-att-göra-frukost-livet snarare är ett invant mönster än ett eget val.

Jag skulle önska att jag själv också ställde den frågan oftare till folk som lever i en heterosexuell tvåsam relation: Har du verkligen valt det här livet?
Det är nämnligen den fråga som min handledare vill att jag ställer till mina partnerfria intervjupersoner.
Varför skulle dessa vara mindre aktiva aktörer i skapandet av sina liv än personer som har ett 20 år långt äktenskap på nacken?
Av en händelse somnade jag en natt bredvid denna skäggiga man. Nu har jag vaknat upp vid hans sida i 20 år. Det var kanske inte direkt så jag hade tänkt att jag ville spendera dagens vackra morgonstund.
Detta tycker jag låter som ett mer möjligt senarium.

1 kommentar:

Sofie sa...

oh yes, sister, fortsätt med ifrågasättandet!