onsdag 10 december 2008

En bymötebetraktelse

Sitter pa mitt första bymöte i kyrkan i Oñacapac efter att ha bott i byn i en manad. Har inte fatt tillfälle att ga innan da mina förärdrar inte informerat mig innan om att det är. De är mest vana vid turister som antagligen inte är intresserade av bylivet pa det sättet. Klockan är atta pa kvällen och vi brukar närma oss sängen vid denhär tiden i vanliga fall. En kille jag känner fran min organisation FIIS gar upp och ner längs gangen och pratar om jord och analfabetism. Saker jag inte förstar da de är pa kichwa. Min mamma Carmen sitter bredvid mig och viskar da och da vad han pratar om. Vissa ord förstar jag da spanskan blandas in i det traditionella spraket. Tva killar hánger mot ett bord pa altaret. De haller ordning genom att nagon hang tysta ner den mumlande församlingen. En muskulös dalmatiner med lätta prickar gar fram och tillbaka i kyrkan. En bra stund star den pa altaret och tittar ut över församlingen. Bredvid mig och Carmen sitter nagra damer med stickor och garn och handarbetar. Vi sitter tätt pa den lilla träbänken vilket gör att stämningen blir gemytlig. In i kyrkan har ocksa papppa Miguel kommit och strax efter hundn Exi. Jag blir stalt över familjens hund som just nu hälsar pa kvallens första talare da en kvinna jag inte känner igen för tillfället tagit ordet. Efter att ha vandrat runt lite lägger sig Exi lungt pa altaret och myser med stängda ögon medan dalmatinern vaktar mer rastlöst bredvid. Ett litet barn bakom mig krafsar mig i byxlinningen.
Lukten här inne paminner om busslukten. En sval frisk vind som sveper in blandas med lukten av jäst, gamla kläder, smutsig hud, ingnodda säten och alkohol. precis som när jag sitter pa den skakiga bussen med öppna fönster som tar mig fran möten med FIIS i orten Saraguro till min by Oñacapac.
Hunden myser, damen mellan mig och Miguel jäspar, kvinnor handarbetar, barn leker och gnäller och FIIS killen pratar om staten pa blandad kichwa och spanska. Damen mellan mig och Miguel tittar nyfiket pa mig som sitter här och skriver. Hon fragar honom om mig och hör att hon nämner den vanliga fragan ¿soltera?.
Hunden har ihoprullad somnat pa altaret. Damerna bredvid mig har tappat intresset av den pratande FIIS killen. De har all uppmnärksamhet pa en bäbis som guppas till sömns. En ¨ldre dam med glada linjer i ansiktet och stort leende skrattar till och doppar ansiktet i händerna när den talande FIIS killen gar förbi. Han besvarar hennes leende med sin blick och hon tittar avundande pa honom. Av alla människor i den fulla kyrkan verkar det vara hon som lyssnar mest. Da och da rör hon munnen som att hon medhallande mummlar nagra ord.
En frisk doft av eucalyptus blandad med röklukt sveper in i kyrkan. Carmen somnar till en stund pa min axel. Jag lägger armen om henne och hon lutar sig närmare mig. Vad jag hört om att ecuatorianer har svart för närhet stäsmmer inte i min familj. Miguel och damen bredvid honom har somnat rakt upp och ner pa den harda bänken. Den ena med hatten pa topp oc den andra med hatten hängande över ögonen.

4 kommentarer:

Sofie sa...

Oj oj, jennie vad du jobbar på, både på bloggen och i verkligheten! Keep up the good work!!

Anonym sa...

Måste testa för det verkar vara svårt att publicera här. Ann-Marie har försökt att skriva till dig!

Anonym sa...

Hej Jennie Det är verkligen intressant att läsa om allt som du gör och upplever.Vi har ju också gjort "några resor" på sista tiden. Cege och jag var en vecka i Egypten Vi badade, snorklade och åkte på en resa till staden Luxor. Där var vi inne i de gamla gravarna som fanns i Konungarnas dal, Besökte Karnak templet, såg papyrusutillverkning och besökte en alabasterbutik.
Nu i helgen har vi varit i Stockholm och besökt "våra barn". Då fick vi se deras semesterbilder från Brasilien, Vietnam och Kambodja. Det känns faktiskt som om vi har gjort en jordenruntresa. Dessutom åt vi på en fransk crepperia på lördagskvällen efter att vi varit på en julshow med Henrik o Celeste. I Stockholm var det helt grönt på gräsmattorna men i Örebro är det helt vitt.
Jag hoppas att vi får en vit jul i Östa. I år blir det grötfrukost hos oss och julbord hos pappa precis som i fjol. Annandag Jul äter vi Anitas kalkon. Vi äter det traditionsenliga. Du äter väl nya och spännande maträtter varje dag.Jag hoppas verkligen att det är ekologiskt odlade grönsaker och frukt och att det smakar bra.
Jag har förstått att mamma tänker besöka dig, det blir väl mysigt att träffa henne. Roligt också att ha något gemensamt att prata om då du kommer hem till Sverige. Jag undrar vem som kan mest spanska nu du eller mamma. Jag är övertygad om att det är du. Språket kommer att vara en jättebra merit och även bra att ha privat framöver. Jag misstänker att det här bara är början på ditt liv som globetrotter eller hur ?!
Sköt om dig du ska veta att vi läser din blogg och att vi tänker på dig. Många ,många kramar från Ann-Mari och Cege

Jennie sa...

kul Ann-Mari och Cege att ni ar med mig ocksa! Nar julen nalkas kanns det extra viktigt att veta att jag har fina släktingar hemma i sverige och östa. trevligt att ni för den relativt nya traditionen med julfrukost vidare. det blir att äta i varje hus under tva frossande dagar. jag ater mycket ekologiska grönsaker ja, i soppor mest. och jag gillar sopporna mycket. till jul kanske jag faktiskt ska bryta mot min vegetariska livsstil och smaka lite marsvin. just bara för att det är en traditionell rätt som ecuatorianerna är sa stolta över. ta hand om er! jag önskar er en vit och stämmningsfull jul!