Denna ökade köttrend är ärligt talat grymt onödig. Det finns roligare sätt att slita på vår miljö på om vi nu alls ska slita på den. Jag är medveten om att vissa människor njuter av att sätta tänderna i en köttbit och jag kräver inte att hela Sveriges befolkning ska sluta på stört. Jag ber bara att varje person drar sitt strå till stacken och försöker minska sitt frossande istället för att öka det. Forskning visar att kött inte ens är nyttigt. Rött kött ökar cancerrisken betydligt och begränsningar till ett halvt kilo i veckan eller inget kött alls rekomenderas. Snätta, kom inte med argumentet att du behöver dina proteiner. Det finns andra sätt att inte proteiner på som inte utmanar miljö, djur- och människohälsa på samma sätt. Bönor och nötter är utmärkta proteinkällor och med frukt och grönt kan vi få i oss en mängd mineraler och vitaminer. Jag tänker även på argument jag hört liknande "men jag äter inte så mycket kött, jag äter kyckling". Visst kyckling är inte rött kött och det må vara bättre för din hälsa men djurhållningen lär värst i klassen. Den som följde SVT's serie om kött i Sverige kunde se hur tätt sammanpackade kycklingar sopades upp med borstliknande armar för att sedan föras till slakt. Köttätande är en sanslöst sjuk industri. Det tror jag var och varannan svensk har vett att förstå men varför fortsätter vi att blunda? För den som inte klarar av att leva utan kött verkar forskning kring odlat kött öka. Jag hoppas innerligt för dessa personers skull att kött snart kan odlas tillsammans med kol och morötter på den egna bakgården. I väntan på detta rekomenderar jag varmt marinerad tofu (se bild nedan). Dock är detta livsmedel inte heller oproblematiskt då soja odlas där regnskog tidigare växt. Men det är iallafall förstahandsnäring och vem vet vad kossorna köttätande svenskar äter har satt i sig.
Färglägg så din tallrik med mer frukt och grönt! Toppa med bönor, frön och nötter. Tillsammans kan vi vända trenden. Varje kilo gör skillnad!
2 kommentarer:
Ja, jag är ju medveten om att svensken äter stora mängder kött men inte visste jag att det var SÅÅ mycket! Helt onödigt är jag fullt benägen att hålla med om. Äter själv väldigt lite kött och blir det kött så är det i form av färs, i.o.f. sig inte bättre... Förvisso äter jag kyckling och då är den endast svensk då jag inte gillar dessa långa transporter. Fisk är ett utmärkt sätt att få i sig proteiner och dessutom bra fetter OCH det är supergott. Så - som Jennie säger: Dra ned på köttintagandet och kroppen (egen kommentar)kommer att kännas lättare och du mår bättre!!
Bra där mamma! Fisk är nyttigt och gott. Dock har jag hört att det är algerna som ficken äter som gör den nyttig så egentligen skulle vi kunna börja äta mer alger och mindre fick också. Dock har jag inget belägg för det med algerna än.. Tål att undersökas.
Skicka en kommentar